Druivenkoninginverkiezing zet kroon op druivenfeesten
"Ik beloof dat ik enorm mijn best zal doen en de vorige koningin zal proberen te evenaren". Dat waren de eerste woorden van Julie Vande Walle nadat ze was uitgeroepen tot druivenkoningin 1999. De nieuwe ambassadrice van de Belgische druif is 21 jaar oud en komt uit Oostkamp.

"Ik ben erg geschrokken dat ik het geworden ben", vertelt ze later op een rustiger plekje. "Ik vond de andere kandidaten vlotter en knapper. Ik ben steeds voor mijn mening uitgekomen en heb geen blad voor de mond genomen. Blijkbaar heeft men dat geapprecieerd. Ik hoop dat het een plezant jaar wordt en dat ik wat nieuwe mensen leer kennen. En verder zien we wel."

De afstand van Oostkamp naar Overijse vindt Julie alvast geen probleem. "Ik doe sowieso erg veel kilometers en ik drink immers geen alcohol. In België bestaan gewoon geen kilometers", zegt ze.

De nieuwe druivenkoningin studeert rechten aan de universiteit van Gent. Daarnaast is ze ook stagaire vastgoedmakelaar bij het bedrijf Home Info in Overijse dat geleid wordt daar haar tante. Dat vindt ze de ideale leerschool omdat ze in haar laatste jaar voor "bijzonder overeenkomsten" wilt kiezen. Dat zijn huur- en koopcontracten. Notaris wil ze niet worden maar advocate aan de balie des te liever. Anke Vandermeersch achterna dus. "Maar niet in de Playboy", zegt ze snel.

De familie Vande Walle bestaat naast Julie en papa en mamma ook nog uit broer Christophe (23) en zusje Marie (16). Haar vader is huisarts en bedrijfsarts en haar moeder was tot voor kort huisvrouw maar heeft net een nieuw bedrijfje opgestart dat bloemstukken voor huwelijken en begrafenissen maakt.

De meeste tijd naast het studeren stopt Julie in tennis en aerobic. De afgelopen jaren was ze ook zeer actief in de studentenvereniging en kon je haar regelmatig tegenkomen achter de toog van "'t hof van beroep", de bar van de faculteit rechten. Ze was ook de regisseuse van de het toneelstuk van die vereniging.

Voor een verslag van de finale, klik hier.
Voor de volledige uitslag, klik hier

Tekst: Steven Huysegoms
Foto's : Geoffrey Ketels, Hans Deveuster