Gratis bier voor iedereen, toogruimte voor enkelingen
De jeugdraad van Overijse heeft donderdagavond op een ludieke wijze geprotesteerd tegen de verdeling van de toogruimte in de Markthalle tijdens de druivenfeesten. Enkele leden smokkelden een tooginstallatie de zaal binnen en gaven een gratis vat. Volgens jeugdraadvoorzitter Stefaan Borremans: "omdat voetbalclub TEMPO Overijse, die het leeuwendeel van de togen uitbaat, een deel ervan onderverhuurt. Dat is verboden tijdens de druivenfeesten, maar het gemeentebestuur laat het oogluikend toe."

De jeugdraad stelde zich enkele maanden geleden kandidaat om een toog uit te baten, maar de gemeente besloot dat er voor oktober 2000 niets aan de bestaande regeling wordt gewijzigd.

"Het kan niet dat een vereniging, in dit geval TEMPO Overijse bepaalt wie wel en wie niet aanspraak kan maken op een deel van de toogruimte", zegt Stefaan Borremans. "Tempo deed het voorstel ook aan ons, maar wij weigeren onze kas te spijzen via illegale onderverhuring."

Schepen van Sport en bestuurslid van voetbalclub TEMPO Overijse Paul Debremaeker is het ermee eens dat het systeem herbesproken kan worden. Volgens de schepen gaat het nu echter helemaal niet om onderverhuring. "Die uitbaters van ons stuk toog doen dat volledig vrijwillig voor TEMPO", beweert Debremaeker. "We zullen later dan bekijken wat TEMPO in ruil kan terugdoen voor de sportvereniging waarbij zij zijn aangesloten. Het zou ook oneerlijk zijn onze club te straffen voor de fusie waardoor wij zoveel toogruimte in handen kregen", aldus de sportschepen.

"Het feestcomité van de druivenfeesten is ook vragende partij voor het herverdelen van de drankstanden", zegt Sven Willekens. "Wij staan dan ook achter deze actie voor een verdeling op basis van objectieve argumenten", aldus Willekens, die ook VLD-voorzitter is.

Tekst & Foto's : Steven Huysegoms