De Druivenfeesten werden officieel geopend.

Een boel in kostuum of avondjurk gestoken volk eind augustus in de Markthalle van Overijse. Dit moet de officiële opening van de Druivenfeesten zijn. Er was veel volk, er werd gespeeched, iedereen werd bedankt voor zijn komst, er werden kisten druiven uitgedeeld en het was weer saai. Alles normaal dus. Alles? Neen, één zaak verschilde met de afgelopen 2 jaren. Het duurde weer veel te lang dit jaar. Het voornemen om deze "academische zitting" kort en bondig te houden, dat de afgelopen 2 jaar werd nageleefd, bleek alweer begraven.

Burgemeester Schamp sprak als eerste. Over de markstudie die de VLAM (Vlaamse Dienst voor Agro-Marketing) liet uitvoeren. Daaruit bleek dat er een toekomst is voor de Belgische druif als een niche product met een hoge kwaliteit. Geen Belgische druiven in de supermarkt dus, want daar weegt het aspect prijs te zwaar door. Maar wel in winkels waar mensen komen die bereidt zijn om de juiste prijs te betalen voor de ambachtelijke geteelde hoge kwaliteitsdruif.

Zo beschrijft de VLAM de Belgische druif.

Schepen voor feestelijkheden Jean-Pierre Botteldoorn ging in op hoe het jaar 2000 inspirerend werkte op de keuze van het thema: "Onze druif in de magie der getallen". Onderweg vergetend dat de 21ste eeuw pas op 1 januari 2001 begint. Hij roemde de druivenexpo die "tot de mooiste druivententoonstellingen van het land mag gerekend worden" en stelde "de klinkende namen uit de showwereld" voor die de volgende negen dagen hun opwachting op het podium in de markthalle zullen maken.

Na nog een kort dankwoord, dat een vol half uur duurde, van de ex-burgemeester van Bacharach werd het officiële gedeelte afgesloten. Daarna bezochten de verschillende hoogwaardigheidsbekleders de druivenexpo.

Nu dit voorbij is, kan het feesten beginnen.