De proef met de maagdenburgse bollen
Wie in Sint Genesius Rode koos voor de familie wandeling van 7 kilometer of de monumentenwandeling met een lengte van 14 kilometer kon een uniek experiment meemaken. Otto von Guericke probeerde de twee halve bollen voor het eerst van elkaar te scheiden in 1661. De twee halve bollen zijn tegen elkaar geplaatst en daarna is de binnenkant luchtledig gezogen. Von Guericke die ook 30 jaar burgemeester was van Maagdenburg hield zich in zijn vrije tijd immers bezig met fysica proeven. 

Otto von Guericke was persoonlijk naar Rode gekomen om de proef te begeleiden. Eerst mochten een twintigtal kinderen een kleinere versie van de bollen proberen te scheiden. Op de demonstratie die zij bijwoonden lukte hen dat net. Maar dat bleek de eerste keer vandaag.

Daarna zas het de beurt aan de stoere papa's. Zij kregen echter geen beweging in de echte bollen. Tenslotte kwam de proef waar het om draaide. 10 Brabantse trekpaarden, acht aan elke kant, zetten zich strak. De dieren spanden zich tot het uiterste in en plots, met een luide knal gingen de bollen uit elkaar.
Meteen een nieuwe wereldrecord.
3.000 toeschouwers waren hiervan getuige. 

Tekst : Steven Huysegoms