De eerste keer.....gordelen.

Net zo hardnekkig als de eerste schooldag, brengt september ook de gordel ten beste. Het bekende sportgebeuren heeft me nooit aangesproken, aangezien ondergetekende even sportief is als de gemiddelde Smart. Dit jaar echter vierde de Vlaamse Gordel haar 20ste verjaardag, en vermits ik altijd al een feestfanaat geweest ben, wou ik wel eens weten wat het was om te gordelen. Het werd een avontuur vol spanning, sensatie en erotiek.

Samen met een bende puberale tieners waarvan de helft een nachtje doorgefeest had, verkoos ik de 7 km te gaan wandelen. Deels omdat onze conditie niet meer was wat ze nooit geweest was, maar vooral omdat we pas om 12 uit ons bed gedonderd waren. Als totale gordel maagd werd me aan de inschrijving 150 frank ontvreemd, in ruil voor wat vage praat over stempels en een kleurrijk pasje.

Vol ondernemingsdrang vatten we de tocht aan, die ons de meer pitoreske kantjes van Overijse poogt te tonen. In een vlaag van originaliteit herdopen we de wandeling tot kroegentocht, en stoppen de daad bij het woord voegend in Den Blank, waar een versterkte ploeg ons meteen ter dienst staat.

Het aantal cafés bleek in realiteit stevig tegen te vallen, want dit werd meteen onze laatste drankstop. De tocht vatte vlot aan, langs de sporthal naar Maleizen, waar we met behulp van een paar speciaal voor de gelegenheid opgetrommelde agentjes over de drukke Terhulpensesteenweg werden geloodst.

Ondertussen had een van de aanwezige feestbeesten zijn verovering van vorige nacht teruggevonden, waarop de andere ingewijden wildenthousiast weddenschappen begonnen aan te gaan over de haalbaarheid van een vaste relatie. Plots botsten we in op een valkeniersgilde die zich strategisch op onze weg hadden geplaatst. Er werd een kleine opvoering gehouden met de meegezeulde uilen en valken, waarna ons gezelschap weer de weg hervatte richting Tombeek. De eerst controlepost was niet veraf meer, fluisterden een paar veteranen ons in het oor. De weg bleef echter niet zo eenvoudig te doorkruisen als voorheen. Het bekende Belgische weder had zijn sporen nagelaten in de vorm van modderpoelen die plichtsbewust ludieke glijpartijen uitnodigden.

Gelukkig had deze jongen, vooruitziend als altijd, stevige stappers aangesnoerd bij het krieken van de dag. Andere mentaal minder gezegende wandelaars hadden in een optimistische bui voor mooie lichte zomerschoentjes gekozen. Als modegevoelige kleding kon het tellen, maar als waterdichte schoenen faalden ze verschrikkelijk. Sommige families hadden hun hele kroos, inclusief kinderwagen(s) meegesleurd naar wat een kindvriendelijke wandeling moest voorstellen. Tot hun ergernis, en tot ons jeugdig plezier, voelden ze zich gedwongen de plastic voertuigjes, kind incluus, een hondertal meter te dragen.

De controlepost in Tombeek werd door een snotneus van 12 gerunt. Met veel werkervaring plaatste hij de gewilde stempel op de voorbepaalde plek, waarop we van de springkastelen gebruik maakten en weer op weg gingen. Na het vele zuchten en kreunen besloot het merendeel van de groep terug te keren naar het centrum. Enkel inzelf en de jongen die het meeste slaap genoten had van het hele groepje, besloten de klus te klaren en door te gaan tot het bittere eind. De weg was lang en uitdagend, maar uiteindelijk bereikten we de aankomst.

Een medaille kon spoedig de onze genoemd worden en zwaaruitgeput trakteerden we onszelf op een bakje friet en een drankje. Het optreden van K3 besloten we uit muzikale overwegingen links te laten liggen.

Als afsluitend paragraafje kan ik vertellen dat een beetje sport geen kwaad kan. Meer nog, met een leuke groep is het zelfs gezellig. De sfeer zit er telke male in bij zo'n grote manifestaties. Het weer is geen domper op de feestvreugde vind ik persoonlijk, al kunnen wat meer stedelijk georienteerde families daar zware financiele schoenkosten aan overhouden. Alternatieve routes voor kinderwagen zijn aanbevolen (lees: laat ze in godsnaam thuis) en meer zijattrakties langs de weg zijn gewenst. Die zorgden voor sfeer en gaven zin aan de wandeling. We het hebben gehaald, een vaste relatie wordt het niet voor onze vriend en ik ben 100 frank rijker. Het leven is mooi.

Christof 'Ruadrim' Hauwaert