Raymond Degryse
Home

RAYMOND DE GRYSE (1920 - 1991)

Bezorgdheid, olieverf op hout,68 x 80, 1980

Raymond De Gryse is geboren op 17 oktober 1920 in LIlle (Frankrijk) en overleed te Brussel op 13 juni 1991. Hij genoot zijn kunstvorming op St.-Lucas te Brussel waar hij bekend stond als een uitstekend leerling.

Onze-Lieve-Vrouw van de druivenstreek, gips, wit, 75 cm, 1961

Zijn hele oeuvre wordt gekenmerkt door een zeer originele stijl die hij zich reeds vanaf zijn beginperiode wist eigen te maken. Zijn vele werken zijn altijd modern-figuratief en bezield door een diepe gevoeligheid die de bewerkte materie leven inblaast en de kunstliefhebber rechtstreeks aanspreekt.

De verscheidenheid in de gekozen onderwerpen (religieuze figuren, naakten, scènes uit het ambachtsleven, borstbeelden,...) en in de bewerkte materialen (hout, steen, klei, brons, plaaster,...) vertaalt zijn onuitputtelijke inspiratie.

Mijn echtgenote, terracotta, bruin, 48 cm, 1951

In de jaren '60 oogstte hij opmerkelijke successen met zijn regelmatige tentoonstellingen in verschillende zalen in Hoeilaart en Brussel, waar hij tentoonstelde met bekende namen uit de Belgische kunstwereld zoals Edgard Tytgat, Maurits Verbist, Léon Desmet, Hélène Riedel, Jean-Jacques Gaillard, Maurits Pirquin en vele anderen.

Pose, terracotta, beige, 41cm

Raymond De Gryse was in 1978 medestichter van het "Vrij Kunstatelier Vosdelle". Hiermee creëerde hij een geschikte omgeving voor het uitoefenen van zijn kunstactiviteiten. Hij probeerde ook zijn liefde voor de kunst te delen, dikwijls met jongeren.

Naakt, hout, beige, 100 cm

Kunstwerken van Raymond De Gruse zijn te bewonderen te Hoeilaart op het gemeenteplein (borstbeeld Felix Sohie), Felix Sohiestraat (gedenkplaat Felix Sohie), gemeentehuis (Bezorgdheid), Jezus-Eik Mariahof (St.-Christoffel) en Grimbergen Abdijkerk (Stt.-Antonius).

Voor meer informatie, contacteer de Vzw. Stichting Raymond De Gryse, p.a. Albert Rowiesstraat 14 te 1560 - Hoeilaart. (02)657 31 80.

Home Albert Sohie Maurits Pirquin Raymond Degryse